Salget af fortrydelsespiller er historisk højt

Antallet af solgte præventionspiller er historisk højt
Foto: Wikimedia Commons

En glemt p-pille, et sprunget kondom, fravalg af prævention eller måske er glemsomhed bare skyld i ubeskyttet sex. Hvis uheldet er ude, har man siden 2001 kunne købe en fortrydelsespille i håndkøb på apotekerne. Den nødløsning er der historisk mange, der benytter sig af, viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Siden 2001 er antallet af solgte nødpræventionspiller mere end tredoblet. I 2019 var forbruget højere end nogensinde med 116.000 solgte nødpræventionspiller, mens tallet i 2001 var 39.000.

Stigningen er en positiv udvikling, mener Jeppe Hald, der er ansvarshavende projektleder for rådgivningen af Sexlinien for Unge i Sex og Samfund.

– Nødpræventionspiller er en ekstra sikkerhed for mange. Hvis man er i tvivl om ens prævention virker, eller man er usikker på, om den er brugt korrekt, så tager mange ofte hellere nødprævention i stedet for at vente og se, om de er blevet gravide. Og det synes jeg er positivt, siger Jeppe Hald.

Det er vigtigt at vejlede de kvinder, som tager nødprævention, i, hvornår den er nødvendig.
Jeppe Hald, ansvarshavende projektleder for rådgivningen af Sexlinien for Unge i Sex og Samfund.

På Sexlinien for Unge erfarer Jeppe Hald, at der er mange unge kvinder og piger, der spørger til råds om nødprævention, hvis de har glemt at tage p-piller eller har haft ubeskyttet samleje.

– Det er vigtigt at vejlede de kvinder, som tager nødprævention, i, hvornår den er nødvendig. Den rådgivning kan de få hos os, af personalet på apoteket og hos en læge, siger Jeppe Hald.

Læs også: Er nødprævention blevet prævention?

Sådan virker nødprævention:

Nødprævention bruges til at mindske muligheden for en graviditet

Nødprævention medfører, at ægløsningen bliver udskudt og bevirker, og at et befrugtet æg har svært ved at sætte sig fast.

Der findes to typer nødprævention: To slags fortrydelsespiller og kobberspiral

Risikoen for at blive gravid, når man bruger kobberspiral er 0,1%

Risikoen for at blive gravid, når man tager en fortrydelsespille er 1-2%

Kilde: sundhed.dk

Skal bruges ved nød

Ledende overlæge på Holbæk sygehus, Lisa Maria Bang, synes, at det er fornuftigt at bruge nødprævention frem for at skulle igennem en uønsket graviditet eller abort.

Hun understreger dog, at navnet ’nødprævention’ siger en hel del.

Navnet antyder, at det er noget, som skal bruges ved nød, når noget andet er smuttet, siger Lisa Maria Bang.

En pille virker mindre invasiv end at skulle have foretaget en abort.
Signe Vandrup Bentzen, sexolog.

Lisa Maria Bang opfordrer til at finde andre præventionsmidler, hvis nødprævention er noget, der er brug for gentagne gange. Hun understreger, at der er mange, der er er bekymrede for bivirkningerne ved forskellige præventionsmidler. Derfor bør man drøfte med sin læge, hvilke behov man har.

– Jeg synes, at det er en rigtig god ide, at man sikrer, at de unge mennesker også får prævention mere permanent, hvis de har behov for det, siger hun.

Sexolog: unge er uforsigtige

Unge er dog blevet mere uforsigtige i forhold til prævention, oplever sexolog Signe Vandrup Bentzen. Og det kan også være en af grundene til, at flere køber nødprævention.

Læs også: Kvinder: Svært at insistere på kondom under sex

– Mange synes, at kondomet er pisse irriterende. Mens HIV stadig var noget, man døde af eller risikerede at blive voldsomt begrænset og syg af, var kondomet et ”need to have”. Nu tænker de unge: ”behøver jeg virkelig det?”, siger hun.

Alligevel kan Signe Vandrup Bentzen godt forstå, at nødpræventionspiller kan være en let tilgængelig løsning for mange. For det er ikke alle, som køber pillen, der aktivt vælger at have ubeskyttet sex.

– En pille virker mindre invasiv end at skulle have foretaget en abort. Så det er klart, at hvis du har været uheldig, og du faktisk har brugt kondom, eller han kom, selvom han sagde, at han ikke gjorde, så er det jo meget nemt bare at tage den her pille, siger hun.

Sådan gjorde vi:
Jeg undrede mig over, hvorfor ingen havde skrevet om de nyeste tal om salget af nødprævention. Jeg ville skrive en nyhedsartikel med reaktioner fra kilder om de nye tal. Alle interviews er foretaget telefonisk.