Valgfesten er i gang: Sara, Asta, Caroline og Smilla hænger amerikanske flag op i klasselokalet

Foto: Jens Ebbesen
3.M inviterer til burgere og quizzer, når årgangens samfundsfaglige klasser skal holde valgfest på lærerværelset. Foto: Jens Ebbesen

Trump eller Harris? Rød eller blå? Dét valg skal millioner af amerikanerne tage natten til onsdag.

I Greve kan gymnasieelever imidlertid ikke stemme til det amerikanske valg. Alligevel følger de kampen mellem præsidentkandidaterne tæt.

Og det gør de i fællesskab.

I anledningen af præsidentvalget har 3.M på Greve Gymnasium nemlig planlagt et arrangement, der skal samle alle samfundsfaglige 3.g-klasser om den amerikanske valgkamp. Arrangementet binder en knude på to måneders undervisning i international politik og den amerikanske valgkamp.

Valgfesten skal foregå på lærerværelset, hvor valgkampen vil rulle i baggrunden, imens der bliver spist burgere og lavet aktiviteter.

Eleverne i klassen skal overnatte på skolen tirsdag aften og har inviteret de andre 3.g-klasser med samfundsfag på A-niveau, til arrangementet onsdag fra kl. 6 til 9:30.

– Så har vi planlagt forskellige quizzer og lege. Vi skal blandt andet spille: ”Hvem har sagt det” af de to kandidater, valgbingo og ”gæt en præsident,” fortæller Asta Nørgaard, der går i 3.M.

Eleverne har selv taget initiativ til arrangementet, efter at have haft fokus på den amerikanske valgkamp i undervisningen de sidste to måneder.

Ifølge Smilla Marie Dam Nielsen, der går i 3.M, udspringer initiativet af en fælles interesse inden for politik.

– Det amerikanske valg tiltaler os rigtig meget, fordi USA jo har så stor påvirkning på andre lande. Det er jo ikke blot for USA, valget kommer til at påvirke. Det kommer også til at påvirke den internationale økonomi og resten af verdens lande, fordi USA jo er en stormagt, forklarer Caroline Stensballe, der går i 3.M.

Styrker fællesskab

Arrangementet samler alle samfundsfag-A-elever omkring et emne, de alle har berørt i undervisningen.

Netop dette mener Caroline Stensballe kan styrke fællesskabet og skabe nye relationer på tværs af klasserne:

– Vi kommer til et arrangement, hvor vi alle sammen har valget som en fælles interesse. Så kan man lære nogle nye mennesker at kende eller lære nogle mennesker bedre at kende, siger hun.

Det sociale element spiller derfor sammen med den udenrigspolitiske interesse, som eleverne på den samfundsvidenskabelige linje deler.

Læs også: Trump og Harris rykker til Allerød: Turbo-teater på 10 timer

Rektoren på gymnasiet er begejstret for valgfesten.

–  Det er rigtig vigtigt at have et fælles tredje. Det er med til at styrke fællesskabet, når vi har noget at være sammen om, siger Mette Trangbæk, der er rektor på Greve Gymnasium.

Foruden valgfesten afholder gymnasiet også løbende fællesarrangementer om klimatiltag og FN’s verdensmål, der også sætter  globale udfordringer på dagsordenen.

Ifølge Mette Trangbæk er det vigtigt at opfordre til dialog og opdrage unge mennesker til, at man godt kan lave om på verden.

FAKTA OM VALGKAMPEN

  • Præsidentvalget i USA afholdes om tirsdagen efter den første mandag i november, hvert fjerde år.
  • Siden 1856 har præsidentvalget fungeret som et topartisystem, hvor vinderen altid er spidskandidaten fra enten Demokraterne eller Republikanerne.
  • Spidskandidaterne til årets valg er Donald Trump (Republikaner) og Kamala Harris
  • Donald Trump indtog præsidentposten tilbage i 2017.
  • Kamala Harris blev Demokraternes præsidentkandidat efter Joe Biden trak sig som kandidat i juli 2024.
  • Vælgerne stemmer på en lokal valgmand i deres egen stat, der støtter deres præsidentkandidat.
  • Der er i alt 538 valgmænd i USA.
  • Den kandidat der vinder flest valgmænd, bliver præsident og indsættes 20. januar året efter valget.
  • Vinderen udvælges ud fra ’Winner Takes All ’-princippet (undtaget i Nebraska og Maine), hvor kandidaten med flest stemmer, får modstanderens valgmænd også.

Kilder: Faktalink & Statista

Sådan gjorde vi: Journalisten kontaktede samfundsfagslærere og rektor via Greve Gymnasiums hjemmeside. Samfundsfagslærer, Jens Ebbsen, viderestillede til elever fra Greve Gymnasium.