Der er ikke returret på en kat

Fire kattekillinger putter om hinanden i sofaen. Foto: Emma Rasmussen

Fuglene kvidrer, blomsterne springer ud og forårssolen er kommet ud af sit skjul. Katte smides i affaldssække, gemmes væk i containere og papkasser. Dumpning-sæsonen er skudt igang.

For tre år siden blev det lovpligtigt, at chip og registrere sin kat, men Dyrenes Beskyttelse oplever stadig en stigning i dumpede katte. Sidste år blev der fundet hele 1209 dyr som var dumpet i affaldssække, papkasser og tasker, af det var 983 katte.

“Folk overraskes hvert år”

En kat kan få op til fire kuld på et år og der er typisk mellem fire til seks killinger pr. kuld, fremgår det på Kattensværn.dk. Noget som internaterne og Dyrenes Beskyttelse peger opmærksomheden på, ved at oplyse om neutralisering (sterilisering og kastering af katte) af blandt andet katte og kaniner, så man undgår uønsket dyreunger. Alligevel fortæller Internatchef Karina Fisker, Dyrenes Beskyttelse, at det fortsat oplever en stigning blandt dumpede katte.

– Vi gør meget ud af at oplyse folk om at deres katte skal mærkes og neutraliseres, men alligevel overrasker sæsonen dyreejerne hvert år. Mange kan få dem (kattene) gratis og går derfor uden om internatet, hvor kattene er neutraliseret, og derfor ender man med de her uønskede killinger, siger Karina Fisker

Katte i tal 2023:

  • 18.317 sager om katte
  • 4221 af dem var killinger
  • 584 var sager om dumpede katte
  • 983 katte blev i alt dumpede
  • 18% af husstande med dyr, har en kat
  • 100.000 dyr plus lidt ekstra fik dyrenes beskyttelse indleverede
  • 23,52% af dem, var katte.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse

Gennem de sidste seks år ses en stigning blandt sager om dumpede katte. I 2017 var der 468 sager med dumpede katte, hvor der i 2023 var 584 sager. Det er en stigning på næsten 25 procent. Tallene trækkes fra dyrenesbeskyttelse.dk.

Michelle Garnier oplever i sit virke som katterådgiver samme problemer og rådgiver derfor til at få kattene neutraliseret.

– Der findes mange katte i papkasser ude i det frie, eller i skraldespande eller andre forfærdelige steder. Der er ikke behov for flere katte i verden, man har ikke behov for at have killinger hvis man har en kat, siger Michelle Garnier

Nogen, som har medtænkt det, er katteejere Nicklas Baastrup og Kristina Selsner, der sidste sommer adopterede deres etårige kat Ziki.

–  En af grundene til at vi valgte internat, var så vi sikre på at hun, var helt sygdomsfri og at hun var neutraliseret. Var hun ikke neutraliseret, havde vi ikke købt hende, for vi ikke ønsker at sætte flere killinger ud i verden, siger de to katteejere.

Læs også: Vi smider katte ud som aldrig før

Siger man A, må man også sig B

En kat kan blive op til 20 år, den kan have dyre dyrlægeregninger, kræver opmærksomhed, kærlighed og pleje og det er et ansvar man siger ja til, når man køber en kat, fortæller katterådgiver Michelle Garnier.

– Man skal tage det på sig. Katten kommer først. Vi lever i en tid hvor man bare kan sende varerne tilbage, hvis man fortryder, men jeg siger det med venlig- og alvorlighed, at en kat ikke er en vare, det er altså et levende væsen, siger Michelle Garnier.

Noget som katteejerne, Nicklas Baastrup og Kristina Selsner, har haft med i deres overvejelser. De brugte op imod to år på at snakke frem og tilbage om ansvaret, der følger med at have en kat.

– For os betød det meget at få en udekat, og en voksen kat, der ikke kræver stimuli på samme måde som en killing. Derfor ventede vi også til vil flyttede i en bolig med en have, hvor vores kat ville kunne have mulighed for at komme ud, siger Nicklas Baastrup.

Nicklas Baastrup putter med Ziki. Foto: Kristina Selsner

Derfor er katteejernes bedst råd: ”At man skal tænke sig om, inden man får en kat”.

Læs også: Caroline klarede killingernes kattepine

Overvejer du kat?

En sætning bringer genlyd hos de interviewede til artiklen: at man skal tænke sig om, inden man beslutter sig for at få en kat eller indlevere en kat til dyreinternaterne. Katterådgiver Michelle Garnier fortæller at selv reflekterende spørgsmål er det vigtigste:

– Man skal kigge på sit liv. Har jeg tid? Er det det rigtige tidspunkt? Måske skal jeg have en voksen kat i stedet for en killing?

Har du mistanke om en herreløs kat?

I 2021 blev det muligt at tage op til din lokale Maxizoo og bedre om et grønt halsbånd, hvorpå man kan skrive sit telefonnummer og sætte det på katten man mistænker, står uden hjem. Karina Fisker, internatchef hos Dyrenes Beskyttelse fortæller, at initiativet er skabt på baggrund af at mange katte der har et hjem indleveres på internaterne.

– Katten har ofte flere hjem, og kommer den så hjem til den oprindelige ejer, kan de ringe og sige ‘det er vores kat’. Derfor er det grønne halsbånd en god mulighed for at finde ud af om katten er herreløs eller ej, siger Karina Fisker

Står du med en kat i nød, kan du ringe til Dyrenes Beskyttelses vagtcentral: 1812

Læs også: Guide: Er du klar til at få kat?

Sådan gjorde vi: Journalisten tog kontakt til Dyrenes Beskyttelse og interviewede internatchefen Karina Fisker, hvor hun også fik tilsendt katte statistikker. Dernæst interviewede hun katterådgiver Michelle Garnier og til sidst interviewede hun katteejerne Nicklas Baastrup og Kristina Selsner 

Leave a Reply

Your email address will not be published.