Football-forbund har skabt en dopingfri kultur

Præstationsfremmende midler er ikke en del af hverdagen i dansk football. Foto: GaborfromHungary
Præstationsfremmende midler er ikke en del af hverdagen i dansk football.
Foto: GaborfromHungary

I USA vælter det for tiden frem med dopingskandaler i forbindelse med amerikansk fodbold og NFL, og i danske fitnesscentre er ulovlige stoffer også et stigende problem. Lørdag spilles der Mermaid Bowl, der er finalen i dansk amerikansk fodbold. Her er der dog umiddelbart ingen grund til at frygte dopede football-spillere på trods af den fysisk krævende sportsgren. Det fortæller Lars Carlsen, der er sportschef i Dansk Amerikansk Fodbold Forbund (DAFF).

– Der er ikke samme økonomiske incitament for at tage ulovlige midler som i andre lande. Men konkurrencen er da stigende, og prestigen for at vinde er da også stigende. For at komme på landsholdsholdet er presset stigende, og vi ligger højt rangeret i Europa, så man kunne godt forestille sig, at der skulle være interesse i det. Men der har heldigvis ikke været mange tilfælde de seneste år, siger Lars Carlsen.

Læs også: Sport med til at hive udsatte unge væk fra gaden

Ifølge statistik fra Anti Doping Danmarks hjemmeside var kun en enkelt test positiv sidste år, og tallene forventes ikke højere for 2014, oplyser myndigheden.

Information baner vejen

Den dopingfrie kultur skyldes ikke mindst det omfattende informationsarbejde, som Dansk Amerikansk Fodbold Forbund laver for at oplyse spillerne.

– Jeg er ikke naiv. Jeg ved, at det findes. I vores idrætsgren kan man jo let forestille sig, at det har en gevinst at blive større og stærkere. Vi sørger derfor for at informere grundigt, når vi er på klubbesøg. For et par år siden havde vi en større kampagne omkring det, fordi vi havde haft et par sager, siger Lars Carlsen.

– Vi er klare omkring, at vi ikke vil have det. Det er en del af kulturen, at det ikke er velset. Vi taler meget om det på træneruddannelserne. Vi bruger meget tid på at snakke om kendetegnene, og hvordan trænerne skal konfrontere dem. Der må ikke være berøringsangst, siger Lars han.

I vores idrætsgren kan man jo let forestille sig, at det har en gevinst at blive større og stærkere. Vi sørger derfor for at informere grundigt, når vi er på klubbesøg.
Lars Carlsen, sportschef i DAFF

I Copenhagen Towers, der er et af holdene ved lørdagens Mermaid Bowl, er man ikke bekymret for, at udøverne benytter sig af ulovlige præparater. For de fleste af udøverne er sporten primært en fritidsinteresse, fortæller Anders Skovgren, som er sportschef i klubben.

– Størstedelen af vores spillere er studerende og studerer på DTU. De spiller, fordi det er en hobby, og fordi de går op i det. De vil gerne være gode til det, men de fleste har eller er i gang med en lang videregående uddannelse, som de skal leve af resten af deres liv. De skal ikke leve af at spille amerikansk fodbold, siger Anders Skovgren.

I stedet for at vælge de forbudte midler, rådes de amerikanske fodboldspillere til at finde andre måder at bygge kroppen op.

– Der er så mange ting, de kan gøre, hvis de vil være bedre end de andre. De kan træne bedre, få bedre vejledning, sove rigtigt og have de rigtige vaner. Vi kan trække kost- og ernæringsplanerne frem for at optimere dem. Det er der nogle, der får rigtig meget ud af, siger Anders Skovgren.

Læs også: Team Danmark vil sikre elitesporten i teknologisk kapløb

Udøverne skal smides ud af foreningerne, hvis der er nogle problemer
Lars Carlsen, sportschef i DAFF

I DAFF vil man fremtidssikre sporten ved at skabe åbenhed omkring de ulovlige midler. Samtidig skal der være kontant afregning, hvis reglerne overtrædes.

– Udøverne skal smides ud af foreningerne, hvis der er nogle problemer. Hvis det viser sig, at der kommer flere tilfælde, må vi sætte midler af til det. Kulturen skal selvfølgelig passes og plejes, så det ikke skrider igen.

Finalen mellem Copenhagen Towers og Aarhus Tigers spilles på lørdag i Randers.