Var den over stregen?

Foto: Morguefile
Foto: Morguefile

Geoff Hursts  mål, der gav England føringen i finalesejren over Tyskland ved verdensmesterskabet i fodbold i 1966. Frank Lampards skud, der viste sig at have krydset mållinjen i ottendedelsfinalen i samme arvefjendeopgør ved VM i 2010, men som ikke blev dømt inde. Eksemplerne er mange, og historien har vist, at det kan være svært for dommerne at afgøre, om bolden er inde. For at komme problemet til livs er der blevet udviklet teknologi på området. Der bliver dog ikke indført mållinjeteknologi i den danske Superliga foreløbig, lyder det fra Henrik Andersen, der er turneringschef i Dansk Boldspil-Union.

Hvis man ser på reglerne, er der intet, der hindrer, at der kan blive indført mållinjeteknologi i Superligaen. Men det er meget dyrt, og ud fra et økonomisk aspekt er det ikke en mulighed i øjeblikket. Men der er ingen regler på områder, der strider imod at anvende teknologien.

Henrik Andersen, turneringschef i Dansk Boldspil-Union

For lidt over en uge siden annoncerede fodboldforbundenes verdensorganisation, FIFA, at det kamerabaserede “GoalControl” skal anvendes ved VM i Brasilien til næste år. Det tyske produkt blev valgt frem for “Hawk Eye”-systemet, der bruges i både England og Holland, samt det danskudviklede “GoalRef”-system. Der er altså nok af teknologi at vælge imellem, men alligevel er det fortsat ikke et tema i Superligaen, da det ifølge Henrik Andersen er for dyrt.

– Hvis man ser på reglerne, er der intet, der hindrer, at der kan blive indført mållinjeteknologi i Superligaen. Men det er meget dyrt, og ud fra et økonomisk aspekt er det ikke en mulighed i øjeblikket. Men der er ingen regler på området, der strider imod at anvende teknologien, siger Henrik Andersen.

Læs også: Decemberbørn kommer ikke på landsholdet

Måske i fremtiden?

Henrik Andersen vil dog ikke udelukke, at mållinjeteknologi kan blive aktuelt i Danmark i fremtiden, men det kræver en ændring i prislejet.

– Teknologien koster en stor sum per stadion, og så længe det er et så højt prisleje, er det ikke aktuelt. Men man ved jo aldrig, hvad der kan ske. Engang troede man jo heller ikke, at kunstgræs ville blive så udbredt, som det er blevet herhjemme. Nu må vi se, men i øjeblikket sætter økonomien altså grænser, konstaterer Henrik Andersen.

GoalRef-systemet fungerer ved, at en chip i bolden informerer dommeren, når bolden krydser stregen. Det blev testet til Superliga-kampe i både Silkeborg og Farum sidste år.

Læs også: Forsker: Fodbold-tvang er en dårlig idé