Danmarks sidste kommunale fællesantenne synger på sidste vers

Ishøj fællesantennes paraboler sender til 85 % af Ishøjs husstande. Efter nytår bliver dette tal lavere, når boligselskanet Vildtbanegård melder sig ud.
Foto: Kabelplus

Når dette års kommunalvalg er overstået, vil Ishøjs Borgmester Ole Bjørstorp (S) lægge op til at kommunen trækker stikket til Ishøj fællesantenne. Det fortæller han til NetAvisen.

– Jeg mener, at vi for fremtiden ikke længere skal have fællesantenne som kommunalt projekt. Vi kan jo ikke løfte den opgave, siger han til NetAvisen.

Lykkes det for borgmesteren slukker han for det, der sandsynligvis er den sidste kommunale fællesantenne i landet.

Kommunen skal ud af ligningen

Problemet er, ifølge Ole Bjørstorp (S), at ideen med en kommunal fællesantenne er forældet:

– Tiden er jo nok løbet fra at have sådan en kommunal fællesantenne. De fleste kommuner har enten solgt det fra eller overgivet til nogle private.

– Af kommunale fællesanlæg af en vis størrelse, tror jeg kun, at der er Ishøj Fællesanlæg tilbage,

Søren Birksø Sørensen, sekretariatschef i Forenede Danske Antenneanlæg (FDA)

I 2013 fremsatte daværende miljøminister Ida Auken (SF) et lovforslag om at gøre op med årtiers tilslutningspligt til kommunale fællesantenneforeninger. I dag kan boligselskaber melde sig ud, hvilket sker i stor stil i Ishøj Kommune lige nu.

– Vi havde nok trukket os ud alligevel, men afstemningerne i boligselskaberne om at trække sig ud af fællesantennen fremskynder processen. Jeg kan ikke se anden løsning, end at det må drives på privatbasis fremover, siger borgmester borgmester Ole Bjørstorp.

Kritik af kommunen

Siden Ishøj Fællesantenne skiftede udbyder i juni i år, har der været stor debat og hård kritik af både den nye udbyder, Kabelplus og af Ishøj Kommune. Sidste nyt i sagen er, at boligselskabet Vildtbanegård i Ishøj har stemt om- og vedtaget, at de fra 1. januar 2018 melder sig ud af fællesantenne-løsningen.

Læs også: Ishøj Fællesantenne taber tilslutning

Maria Ronild, der er afdelingsformand for boligselskabet Vildtbanegård afdeling 1, stormer mod Ishøj kommune og Kabelplus.  I følge Maria Ronild har kommunens beslutning om at overdrage til Kabelplus været årsag til sorte skærme og humørsyg internetforbindelse.

Og ifølge hende har kommunen også svigtet på andre punkter:

– Kommunen har ikke levet op til deres tilsynspligt, udtaler Maria Ronild.

Denne tilsynspligt dækker over et kommunalt ansvar for at holde opsyn med fællesantennenetværket i Ishøj og sikre sig, at udbyderen opdaterer og finpudser netværket løbende.

Borgmester Ole Bjørstorp beklager, at kommunen ikke har tjekket op på antennenetværket løbende og forklarer:

– Det er rigtigt, at vi har tilsynspligt som kommune, men vi laver en aftale med Yousee, hvori der indgår, at de skal føre tilsyn med det, således at det er opdateret.

Kommunen fortryder, at de ikke har kontrolleret Yousee

Ole Bjørstorp forstår godt, at nogle boligselskaber, heriblandt Vildtbanegård, vil trække sig ud af fællesantennen. Når han i dag tænker tilbage på marts måneds overdragelse af antennenettet fra den tidligere udbyder Yousee til Kabelplus, havde kommunen for meget tillid til Yousee:

– Kommunen kunne måske godt have hyret nogle teknikkere til at gå antennenetværket efter i sømmene. Men vi havde den opfattelse, at Yousee ville aflevere antennenettet til os i ordentlig stand. Det har vi haft kontrakt på. Der indgår bare mange forretningshemmeligheder i det, og det kommer først frem nu.

Ishøj Kommune og Kabeplus vil indlede en dialog med Yousee:

– Vi skal i drøftelser med Yousee, om de vil betale noget. Men det løser jo ikke problemet, siger borgmester Ole Bjørstorp.

Den sidste kommunale fællesantenne i Danmark

Ifølge sekretariatschef i Forenede Danske Antenneanlæg (FDA), Søren Birksø Sørensen, er kommunale fællesantenner en uddøende race:

– Af kommunale fællesanlæg af en vis størrelse, tror jeg kun, at der er Ishøj Fællesanlæg tilbage.

Søren Birksø Sørensen forklarer, at der ikke findes nogle officiel statistik over fællesantenneanlæg længere. Hverken kommunale eller private. Han fortæller, at der før i tiden fandtes en stribe kommunale fællesantenneanlæg, men at de alle er overgået til andre ejerskabsforhold.

Som sekretariatschef i FDA understreger han dog vigtigheden af en fortsat form for “borger-eje” af antennerne, også for Ishøj Fællesantenne.

Hvordan fremtiden kommer til at se ud for fællesantennen i Ishøj vides endnu ikke, og strukturen for en mulig ny løsning er endnu uklar.

På grafikken her ses andre kommunale fællesantenner, der har skiftet ejerforhold, og hvad der skete med dem. Måske Ishøj Fællesantenne vil følge i fodsporene på én af antennenetværkene på grafikken.

Men står det til Borgmester Ole Bjørstorp, hører landets måske sidste kommunale fællesantenne altså snart fortiden til.

Her ses Henrik Lind (tv.) og Kenneth Christensen fra Kabelplus foran Ishøj Fællesantennes paraboler. Kabelplus er driftsansvarlige for Ishøj Fællesantenne. Herrerne på billedet synes, at foreningsideen bag antennen er rigtig god, og de vil fortsat gerne være med i en mulig privat løsning i fremtiden.
Foto: Kabelplus