Fællesspisning i Hornbæk for tilflyttere er et hit: “Danskerne er svære at blive venner med”

Aniri Western har boet i Danmark i to år, men savner at blive en del af et fællesskab. Initiativet ”Expats in Hornbæk” inviterer til fællesspisning på Hornbæk Hus en gang om måneden. 
Foto: Aniri Western

En kaffeaftale, parmiddag eller en gåtur i skoven med venner eller kolleger er noget, Aniri Western må spejde langt efter. Hun kom til Danmark for godt to år siden, men finder det umådeligt svært at bryde igennem danskernes sociale skjold.

– Jeg oplever danskerne som en smule reserverede. Det er meget sjældent, at jeg oplever, at en dansker starter en samtale med fremmede, siger 31-årige Aniri Western, der bor i Helsingør, men er flygtninge fra Ukraine.

Derfor er hun begejstret for, at hun kan deltage i fællesspisning sammen med andre såkaldte expats. Aniri Western rakte ud efter et fællesskab på Facebookgruppen “Helsingør”. Hurtigt efter blev hun inviteret til fællesspisning på Hornbæk Hus. En håndsrækning hun sætter stor pris på.

Fællesspisning og fællesskab i Hornbæk

Sidsel Byskov Hansen driver rådgivningsvirksomheden Expat Counselling, hvor hun rådgiver og støtter personer, der bosætter sig i udlandet. Hun har selv boet ti år i udlandet, inden hun flyttede til Hornbæk. Derfor ved hun selv og gennem sit arbejde, hvor svært det er at opbygge sociale netværk, som udlændinge i et nyt land. Det fik hende til at starte initiativet “Expats in Hornbæk”, hvor hun samler personer, der ønsker at møde nye mennesker.

– Alle, der er flyttet til et nyt land, har stået i samme situation og tænkt: “Hold da op. Jeg har brug for en ny ven. Hvordan får jeg det?” Det gør man ved at finde nogle fællesskaber, siger Sidsel Byskov Hansen.

“Expats in Hornbæk” tilbyder et fællesskab med andre tilflyttere, hvor der er fællesspisning en gang om måneden på Hornbæk Hus.

– Der kommer altid nye til fællesspisningerne, når arrangementet er slut, er der altid nogen, der har lavet en aftale om at gå en tur eller drikke en kaffe sammen, siger Sidsel Byskov Hansen.

Fællesspisning på Hornbæk Hus.
Foto: Sidsel Byskov Hansen

Expat

Expat er en der er rejst til et andet land for at bo og arbejde.

 

Fakta om indvandrere og efterkommere i Danmark

  • I 2023 er 15,4 % af befolkningen i Danmark enten indvandrere eller efterkommere.
  • I 2022 var 14,4 % af befolkningen i Danmark enten indvandrere eller efterkommere.

Kilde: Danmarks Statistik.

Læs også: Forbrugerekspert: »Folkekøkkener skaber fællesskaber, hvor de ikke selv opstår«

Sociale relationer er alfa og omega

Anja Jørgensen er ph.d. i Sociologi ved Aalborg Universitet, hvor hun har forsket i lokale netværk. Hun understreger at lokale netværk har stor betydning for den enkeltes mentale trivsel og velbefindende især i forhold til at skabe en tilknytning til et nyt land.

– Når vi gør noget sammen lokalt, så skaber det et lokalt socialt liv, som er med til at påvirke den mentale trivsel og tillid mellem borgerne. Vores relation til det sted, vi bor, er vigtigt for vores velbefindende. Ofte er det lokale miljø overset, fordi vi er sociale så mange andre steder end der hvor vi bor, siger Anja Jørgensen.

I Ukraine oplever jeg at folk er mere åbne for at møde nye mennesker. Det er naturligt at invitere sine kolleger ud på en kaffe eller hjem til middag. I Danmark oplever jeg, at folk planlægger flere måneder frem. Det er svært at socialisere sig, når du skal planlægge så langt ud i fremtiden
Aniri Western, flygtet fra Ukraine til Danmark for to år siden.

Den reserverede dansker

Sidsel Byskov Hansen oplever, at hendes klienter ofte fremhæver, at de oplever en ekskluderende adfærd fra danskerne, som opleves mere tilbageholdende, end de kender fra deres hjemland. Samme tendens kan Aniri Western nikke genkendende til.

– I Ukraine oplever jeg, at folk er mere åbne for at møde nye mennesker. Det er naturligt at invitere sine kolleger ud på en kaffe eller hjem til middag. I Danmark oplever jeg, at folk planlægger flere måneder frem. Det er svært at socialisere sig, når du skal planlægge så langt ud i fremtiden, siger Aniri Western.

Derfor glæder det Aniri Western, at hun har mulighed for at deltage i et fællesskab med andre, som for eksempel “Expats in Hornbæk”.

Læs også: Nyt initiativ: Singlerne vandrer for fællesskabet

Langt nede på ranglisten

En undersøgelse foretaget af organisationen InterNations i 2023 rangerer respondenterne, 12.065 expats, Danmark på en 41. plads ud af 53 i forhold til deres samlede oplevelse af landet.

Danmark placeres lavest af samtlige 53 lande i undersøgelsen, når det kommer til at finde venner, tredjeværst når det kommer til oplevelsen af venlighed fra de lokale, det tredjeværste sted at finde sig til rette og fjerdedårligst, når det kommer til kultur og velkommenhed.

Til gengæld placeres Danmark blandt de bedste målt på arbejdskultur, løn og arbejdsliv.

Sådan gjorde vi: Vi så et opslag i Helsingør Facebookgruppe, hvor Aniri søgte fællesskaber. Her tilbød gruppen ”Expats in Hornbæk” at hun kunne deltage i fællesspisning på Hornbæk Hus. Dette vækkede nysgerrigheden for at undersøge, hvilken betydning fællesskaber har for tilflyttere til Danmark.