Flere vælger at føde hjemme i 2016

Flere kvinder vænner sig til tanken om, at man også kan føde i sit eget hjem, og ikke kun på et hospital. Foto: Pixabay
Flere kvinder vænner sig til tanken om, at man også kan føde i sit eget hjem, og ikke kun på et hospital.
Foto: Pixabay

At føde hjemme er en mulighed, som stadig flere gravide benytter sig af. Det viser en rundringning, som vi har foretaget til landets regioner og største fødesteder.

277 kvinder i Region Sjælland har født hjemme i de første ni måneder af 2016. Det er 15 flere hjemmefødsler end i hele 2015. Desuden har 107 gravide fra Region Sjælland, som har termin i dette år, tilkendegivet, at de også ønsker at føde i hjemmet.

Det er ikke muligt at få nye tal fra Region Hovedstaden, da arbejdet med at samle alle informationer om regionens patienter i elektroniske journaler gør, at man ifølge regionen ikke ligger inde med tallene fra 2016. Tallene fra 2015 viser dog, at 480 kvinder fødte hjemme. Det var 116 flere end i 2014. 

I grafikken herunder kan du gå på opdagelse i antallet af hjemmefødsler.
Region Hovedstaden: Grøn, Region Sjælland: Rød, Region Syddanmark: Gul, Region Nordjylland: Blå

Tendens i næsten hele landet
Det er ikke kun i Region Sjælland og Region Hovedstaden, hvor flere kvinder vælger at føde hjemme. Også i Nordjylland oplever en fremgang af hjemmefødsler. Her har der været 22,5 procent flere kvinder, der har født hjemme i de første 10 måneder af 2016, end der var i 2015.

Tendensen er ikke helt lige så markant i Region Syddanmark

I Region Syddanmark, som dækker Fyn, øerne og det sydlige Jylland, fødte 75 kvinder hjemme i 2015. I de første 10 måneder af 2016 har 54 kvinder født hjemme. Det tal kan dog stadig nå at overstige tallet fra 2015.

Det har ikke været muligt at få tal fra Region Midtjylland, men på Aarhus Universitetshospital, regionens største fødested, ender tallet for hjemmefødsler i 2016 på det samme som i 2015, nemlig omkring de 200.

Læs ogsåJordemødre kræver lige forhold for hjemmefødende

Internettet og gode tilbud er hovedårsagen
Ifølge formanden for Hjemmefødselsordning Sjælland, der varetager Region Sjællands gratis tilbud, Mie Hammershøj, er internettet den store årsag til, at hjemmefødsler er i fremgang.

– Dagens gravide er meget reflekterede, og de er dygtige til at opsøge viden. De hører til en generation, som bruger nettet som meget aktivt, siger Mie Hammershøj.

Det hjælper dog også, hvis man bor i en region, hvor der findes gode tilbud til kvinder, der ønsker at føde i hjemmet.

– Hvis man har et super godt tilbud, som eksempelvis kendt jordemoder, så vokser antallet af kvinder der vælger det, fordi de kan se, at flere vælger det, siger chefjordemoder på Aalborg Universitet Lisbeth Hammer van Hauen.

Stadig flere kan føde hjemme
Det er stadig langt de fleste gravide, der vælger at føde på et sygehus. Over halvdelen af dem som har størst viden om fødsler, nemlig jordemødrene, vælger en hjemmefødsel. 61 procent af jordemødre, der har født mindst én gang, ville vælge en hjemmefødsel. Kun ca 1,5 procent af alle danske kvinder føder hjemme.

Men hvis man spørger formand for Hjemmefødselsordning Sjælland, der varetager Regions Sjællands gratis tilbud, Mie Hammershøj, kan det tal være højere. Ifølge hende kan 15 procent af alle danske kvinder med stort udbytte føde hjemme.

– Der er utrolig mange, der tror, at man skal køre ind til et sygehus. Det er faktisk de færreste, der har godt af at være indlagt, når man ikke er syg, siger Mie Hammershøj.

Læs også: Pressede fødegange får flere sjællandske kvinder til at føde hjemme

Behov for mere oplysning
Selvom flere kvinder godt kunne føde i hjemmet, som Mie Hammershøj giver udtryk for, er der dog en række grunde til, at tallet ikke er højere.

– Mange kvinder er ikke så bevidste om, at de har muligheden. Tallet ville nok være højere, hvis man havde den bevidsthed, siger Lisbeth Hammer van Hauen.

Hvis man spørger Forældre og Fødsel, en NGO der arbejder på at forbedre familier og gravides vilkår, er der en særlig årsag til, at flere ikke vælger at føde hjemme. Lægerne er de første, de gravide møder, og de er for dårlige til at oplyse om muligheden for at føde i hjemmet.

– Privat praktiserende læger er ikke gode nok til at oplyse kvinder om de forskellige muligheder. Hos lægen skal man kunne få at vide, at man kan føde hjemme. Det er her oplysningen mangler, siger formand for Forældre og Fødsel Sara Persson.

Læs også: Når fødslen finder sted i hjemmet