Ungdomskortet skaber bjerg af plastik

14996319_10209944539463029_1365798320_n
Maria Dragland Galsgaard har fået samlet 300 Ungdomskort ind. Hendes venner fra studiet er ivrige efter at give deres plastikkort til hende i stedet for at smide det ud.

Det hober sig op med små grå plastikkort i Maria Dragland Galsgaards skuffe i en lejelighed på Vesterbro. 300 Ungdomskort har hun samlet og ideen kom til hende for omkring tre år siden, da hun på vej hjem fra Roskilde Universitet snakkede med sine venner om, hvor dumt det var, at de hver måned skulle smide endnu et Ungdomskort i skralderen. Lige siden har hun samlede på de grå

plastikkort.

– Folk spørger hele tiden, hvad jeg skal bruge dem til, og jeg ved det ikke helt. Ind til videre har jeg lavet gaver ud af dem. Jeg har bl.a. lavet et diadem, nogle øreringe og en sherifstjerne.

– Vi vil jo generelt gerne komme væk fra den kultur, hvor vi bruger noget én gang, og så futter det af før plastikken har nået sin udløbsdato.
Claudia Sick, biolog og projektleder for Plastic Change

Studerende har kun råd til månedskort
Ungdomskortet er en månedlig ordning for studerende og unge mellem 16 og 19 år, der pendler hver uge. Plastikkortet bliver sendt fysisk hjem til de studerende, der selv kan bestemme om det skal være hver måned, kvartal eller halvt år. Den studerende Maria Dragland Galsgaard har kun råd til at betale for en måned ad gangen. Hun oplever, at hendes medstuderende står i samme situation.

– Der er nogle enkelte, som kommer og siger til mig, at de har betalt for en længere periode, for så synes de, at det er et specielt kort. Så det er meget, meget få, som har lange perioder, for der er ikke nogen, som kan betale for det.

Midttrafik oplyser, at der januar 2016 blev sendt omkring 23.700 Ungdomskort ud til Videregående studerende i Midtjylland. Måneden efter blev yderligere 6273 plastikkort sendt ud.

Per 1.november 2016 er der 160.955 aktive Ungdomskort i Danmark, ifølge Uddannelsesstyrelsen.

Spild af plastik
Biolog og projektleder for Plastic Change Claudia Sick mener, at det er en rigtig dårlig udnyttelse af et produkt.

– Vi vil jo generelt gerne komme væk fra den kultur, hvor vi bruger noget én gang, og så futter det af før plastikken har nået sin udløbsdato.

Hun forstår ikke, hvorfor de ikke kan gøre det på en smartere måde, hvor plastikkortet kan have en længere levetid end kun 30 dage.

– Hvis dem, der producerede kortene lavede et system, der var langt smartere, hvor de studerende kunne beholde kortet og aktivere det påny, så ville det være endnu bedre, end at man skal bruge energi på at genanvende det.

Ifølge DSB har de gjort det så godt, de nu kan ud fra de rammebetingelser, de er blevet stillet til rådighed.

Så mange kort blev sendt ud til studerende på videregående uddannelser i hele Jylland foråret 2016:

  • Januar: 25.384 kort
  • Februar: 7967 kort
  • Marts: 6265 kort
  • April: 23.618 kort
  • Maj: 5.517 kort
  • Juni: 3346 kortI alt: 72.098 kort

DSB oplyser, at de ikke har mulighed for at finde de tal frem, der viser, hvor mange Ungdomskort, der er blevet sendt ud til videregående uddannelser i deres område på Sjælland, som også inkluderer Roskilde, hvor Maria Dragland Galsgaard studerer.

Læs også: Minister: Unge uden SU skal ikke have trafikrabat

Genanvendelse er ikke godt nok
Desuden opfordrer DSB til, at studerende skal komme plastikkortene i hård plast-containeren, så kortet kan blive genanvendt. Det ser Claudia Sick som en måde at ligge ansvaret over på de studerende i stedet for at finde en smart måde at genbruge kortet.

– Der er jo forskel på genbrug og genanvendelse. Genbrug er skridtet før genanvendelse. Genbrug betyder, at man genbruger det materiale, der er, i den samme form. Med kortet betyder det, at den studerende beholder kortet, og så bliver det genaktiveret. De kort af plastik kan jo holde i mange, mange år, før de er så slidte, at man bliver nødt til at smelte dem om til nye plastprodukter.

Helt ærligt er det heller ikke noget Maria Dragland Galsgaard får gjort, når hun hver måned skal smide det lille blå og hvide plastikkort ud.

– Man tænker ikke over det, når man står der med ét lille kort, at det skal sorteres som hård plast-affald.

Ungdomskortene bliver til et kunstværk
Til gengæld har hun fået sat en lille postkasse op i universitets studenterhus, hvor folk kan komme og putte deres Ungdomskort i. Hun går stadig rundt og tænker over, hvordan hun vil genbruge de 300 kort, hun har fået samlet ind.

– Det kan være det bliver til et kunstværk en dag.

DSB har lavet en Ungdomskort-App, så de studerende kan have kortet på deres smartphone. Omkring 10.000 studerende får Ungdomskortet via den ordning.