Så nemt er det: Ulovlige e-cigaretter kan købes på Snapchat

De farverige e-cigaretter med sliksmag sælges stadig i stor grad.
Foto: Thomas S. N. Pedersen

Puff-Bars, Vapes og e-cigaretter, kært barn har mange navne. Men i det her tilfælde er der tale om et problembarn, og et der er svært at komme til livs. De er markedsført til unge og meget lette at få fat på. Det er virkeligheden bag salget af engangs e-cigaretter.

To år efter forbuddet mod salget af e-cigaretter med smage som mango, vandmelon og sodavand findes de stadig over alt. Og de er, om muligt, nemmere at få fat på nu end nogensinde.

Det kan være vanskeligt for politiet at få bugt med det

Thomas Kristensen, kommunikationschef for Midt- og Vestsjællands Politi

Vi kan her på Netavisen påvise, at det kun kræver en telefon, en profil på Snapchat og en simpel søgning. På få minutter var aftalen i hus og e-cigaretten klar til at blive afhentet kun få kilometer fra redaktionen.

Læs også: Nikotinforbrug blandt unge er rekordhøjt

Efter at have foretaget søgningen fik vi hurtigt kontakt til en sælger, der forklarede hvilke smage der var tilgængelige, hvad priserne var, og hvor afhentningen ville finde sted.

Alt i alt tog det under fem minutter at skabe kontakten og lave aftalen.

Den korte samtale med en sælger af de populære e-cigaretter. Et eksempel på hvor nemt og hurtigt det er at få fat i.
Foto: Thomas S. N. Pedersen

»Det er vanskeligt at få bugt med«

Midt- og Vestsjællands Politi er opmærksomme på slaget af e-cigaretter på de sociale medier, men de anonyme profiler gør det svært at stille noget op.

– Vi ser, at der er meget handel af e-cigaretter og euforiserende stoffer, der er flyttet over på sociale medier, hvor folk kan gemme sig bag anonyme profiler. Det kan være vanskeligt for politiet at få bugt med det. Hvis vi finder ud af, at der er nogle profiler, hvor der foregår en stor handel, vil det skulle overvejes, om der skal startes en efterforskning. Men det er altid en prioritering af, hvad vi mener er de mest presserende opgaver, siger Thomas Kristensen, kommunikationschef for Midt- og Vestsjællands Politi.

E-cigaretter i tal

2,7% bruger dagligt e-cigaretter

4,4% bruger lejlighedsvist e-cigaretter

31,4% har prøvet at bruge e-cigaretter

7,5% har tidligere brugt e-cigaretter

54% har aldrig brugt e-cigaretter

Kilde: Syddansk Universitets §røg fra 17/04-2024

Om salget på Snapchat fortæller Thomas Kristensen, at politiet ikke kender noget til salget på denne platform specifikt.

– Vi kender ikke noget til salget på snapchat specifikt, men vi er klar over, at det er noget, der bliver handlet på sociale medier. Lige så vel som man kan købe en række andre ting, der er illegale at handle med, siger han.

Under interviewet med Thomas Kristensen forklarer journalisten, hvordan en aftale var stablet på benene på få minutter.

– Det er jo desværre meget nemt at gemme sig bag de her sociale medier og sætte det til salg der. Det er noget sværere politimæssigt at sætte en stopper for det. Det er svært at efterforske, siger kommunikationschef, Thomas Kristensen.

Hvis man bliver afhængig af e-cigaretter, er der en øget risiko for, at man begynder at ryge almindelige cigaretter.

Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse

Øget risiko for cigaretrygning

Risikoen ved rygning af e-cigaretter er ifølge Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, den afhængighedsskabende nikotin. Den kan føre til brug af andre tobaksvarer, der er kræftfremkaldende. Samtidigt kan nikotin selv lede til koncentrationsbesvær.

– Der er ti-tusinde-vis forskellige brands, smage og indhold af nikotin. Fælles for alle er, at de indeholder nikotin, og derfor er der en stor sandsynlighed for, at man bliver afhængig. Nikotin påvirker hjernen og kan give koncentrationsbesvær, siger han og fortsætter.

– Der er dog det lille men, at hvis man bliver afhængig af e-cigaretter, er der en øget risiko for, at man begynder at ryge almindelige cigaretter. De er enormt kræftfremkaldende. Så selvom e-cigaretter ikke i sig selv er kræftfremkaldende, vil vi gerne undgå, at unge bruger disse produkter.

E-cigaretterne er dog ikke kun dårlige. De er som udgangspunkt mindre farlige end deres tobaksfyldte brødre.

– Hvis man forestiller sig en midaldrende, som har røget gennem mange år, og som skifter 100 procent til e-cigaretter, så vil de sandsynligvis få en mindre risiko, siger Niels Them Kjær.

Ifølge Syddansk Universitets rapport “§RØG” fra den 17 april 2024, er der omkring 81.000, eller 46 procent, unge i alderen 15-29 år der ryger e-cigaretter dagligt eller lejlighedsvist.

Læs også: Snus blev et fristed for Jonas: Nu skal nyt projekt forhindre andre unge i at blive som ham

Sådan gjorde vi: Journalisten observerede at antallet af e-cigaretter med smag ikke var faldet efter forbuddet. Derefter tog journalisten kontakt til en sælger på Snapchat. Endeligt blev Midt- og Vestsjællands Politi og Kræftens Bekæmpelse interviewet. Alle interviews foregik telefonisk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.